Jak vybrat správné trucky na skateboard? Velikosti, váhy a srovnání

Skateboarding je jedním z nejoblíbenějších extrémních sportů na světě a volba správných náhradních dílů, jako jsou trucky, je pro každého skateboardistu důležitým rozhodnutím. Trucky jsou základní součástí skateboardu, která umožňuje otáčení a ovládání skateboardu. V tomto článku se podíváme na různé velikosti, váhy a srovnání skateboardových trucků, abyste mohli vybrat ty správné pro své potřeby.

Velikosti trucků

Skateboardové trucky jsou k dispozici v různých velikostech, které se měří podle šířky desky. Nejběžnější velikosti trucků jsou 7,5", 7,75", 8", 8,25" a 8,5". Volba správné velikosti trucků závisí na šířce desky, kterou máte. Obecně platí, že šířka trucků by měla být přibližně stejná jako šířka desky nebo o něco menší. Například pro desku o šířce 8" je ideální volba trucků o šířce 8" nebo 7,75". 

Menší trucky jsou vhodné pro technické jízdy, jako je street skateboarding, kde je potřeba rychlé otáčení a snadná kontrola. Naopak větší trucky jsou vhodnější pro jízdu v parku nebo na rampách, kde je potřeba vyšší stabilita a lepší ovládání při vyšších rychlostech.

Váhy trucků 

Váha trucků je také důležitým faktorem při výběru. Lehké trucky jsou obvykle vyrobeny z hliníku a jsou vhodné pro technické jízdy, protože umožňují snadné otáčení a rychlé reakce. Na druhou stranu těžší trucky jsou vyrobeny z oceli nebo jiných těžších materiálů a jsou vhodné pro jízdu v parku nebo na rampách, kde je potřeba větší stabilita a lepší výkon při vyšších rychlostech.

Srovnání trucků

Existuje několik různých značek skateboardových trucků na trhu, které nabízejí různé vlastnosti a kvalitu. Zde je srovnání několika populárních značek trucků:

Independent

 Independent je jednou z nejuznávanějších značek trucků na trhu. Jsou známé pro svou vysokou kvalitu a odolnost. Mají různé modely s různými velikostmi a váhami, které se hodí pro různé styly jízdy. Independent trucky jsou oblíbené mezi profesionálními skateboardisty, kteří hledají vysokou stabilitu a odolnost.

Thunder 

Thunder trucky jsou také velmi populární mezi skateboardisty. Jsou známé pro svou lehkost a rychlé otáčení. Thunder nabízí různé velikosti a váhy, které se hodí pro různé druhy jízdy. Jsou oblíbené zejména mezi technickými skateboardisty, kteří chtějí maximální kontrolu a rychlost při manipulaci s deskou.

Venture 

Venture trucky jsou další populární volbou skateboardistů. Jsou známé pro svou vyváženost mezi stabilitou a otáčením. Venture nabízí různé velikosti a váhy, které se hodí pro různé styly jízdy. Jsou vhodné pro skateboardisty, kteří hledají univerzální trucky, které jsou vhodné pro různé terény.

Krux 

Krux trucky jsou známé pro svůj zvláštní design s nižším profilem, který umožňuje lepší ollie (skok) a flipování desky. Jsou také lehké a nabízí různé velikosti a váhy pro různé styly jízdy. Krux trucky jsou oblíbené mezi skateboardisty, kteří se zaměřují na technickou jízdu a potřebují vyšší výkon při flipování a skocích.

Tensor 

Tensor trucky jsou další možností pro skateboardisty, kteří hledají lehké a vysoce ovladatelné trucky. Jsou známé pro svou vysokou stabilitu a rychlé otáčení. Tensor nabízí různé velikosti a váhy, které se hodí pro různé styly jízdy. Jsou oblíbené mezi technickými skateboardisty, kteří chtějí maximální kontrolu a rychlost při manipulaci s deskou.

ACE 

ACE trucks jsou další značkou, která získává na popularitě mezi skateboardisty. Jsou známé pro svou jednoduchost a vysoce odolnou konstrukci. Nabízí různé velikosti a váhy, které se hodí pro různé styly jízdy. ACE trucky jsou oblíbené mezi skateboardisty, kteří hledají spolehlivost a preciznost při každém pohybu. Díky jejich kvalitě a výkonu se stávají ideální volbou pro skateboarding na různých terénech a při různých technikách.

Závěr

Výběr správných skateboardových trucků je důležitým krokem pro každého skateboardistu. Velikost, váha a stabilita trucků mají významný vliv na výkon a zážitek ze skateboardingu. Značky jako Independent, Thunder, Venture, Krux, Tensor a ACE nabízejí různé možnosti s různými vlastnostmi, které odpovídají různým potřebám skateboardistů.

Pokud hledáte stabilní a odolné trucky, které jsou oblíbené mezi profesionálními skateboardisty, může být volba Independent nebo ACE správnou volbou. Thunder trucky jsou pak ideální pro ty, kteří upřednostňují lehkost a rychlé otáčení. Venture trucky nabízejí vyváženost mezi stabilitou a otáčením, což je vhodné pro univerzální použití na různých terénech. Krux trucky jsou ideální pro ty, kteří se zaměřují na technickou jízdu a potřebují vyšší výkon při flipování a skocích. Tensor trucky jsou pak oblíbené mezi technickými skateboardisty, kteří hledají maximální kontrolu a rychlost. 

Celkově platí, že výběr skateboardových trucků závisí na vašich preferencích, stylu jízdy a úrovni dovedností. Je důležité experimentovat s různými značkami, velikostmi a váhami, abyste našli ty, které nejlépe odpovídají vašim individuálním potřebám. Navštivte místní skate shop nebo konzultujte s ostatními skateboardisty, abyste získali více informací a rad při výběru trucků.

Doufáme, že vám tento článek poskytl užitečné informace o různých značkách skateboardových trucků, jejich velikostech, váhách a srovnání. Pamatujte si, že volba správných trucků je klíčovým prvkem pro optimální skateboardový zážitek. Takže si pečlivě vyberte své trucky a užívejte si jízdu na skateboardu!